Träningsläger i Budapest

I September besökte vi Middlesbrough i England för ett seminarium organiserat av All Britain Wadokai med inbjudna gästtränare ifrån Japan. Då det var mycket berikande fick vi blodad tand och bokade genast upp oss för ett nytt seminarium som hölls i Budapest, Ungern. Det var Mihaly Oroszki’s klubb som organiserade och de hade bjudit in Sensei Koji Okumachi (6 Dan) ifrån Yokohama, Japan.

Vi reste dit sent in Torsdagskväll den 17:e November och var incheckade på vandrarhem, långt efter midnatt, men det stoppade oss inte för en första pass i Mihaly’s dojo Fredag morgon klockan 9.30. Seminariet skulle börja först på kvällen och till vår stora ära innebar det tidiga passet att vi fick träna tillsammans med Sensei Okumachi.

Det blev ett exklusivt pass när vi bara var 12 personer och var och en fick mycket feedback. När man tränar med många olika meriterade instruktörer förstår man innebörden av uttrycket att ’pusselbitarna faller på plats’ – då det finns många olika sätta att uttrycka samma saker. Ofta får man en insikt att nu förstår man helt plötsligt vad den tidigare tränaren instruerat. Vissa är nämligen bra på att visa och sämre på att beskriva och tvärtom. Det är därför viktigt att ha ett öppet sinne och ta alla chanser man kan för att träna med olika instruktörer.

Kvällspasset var närmare 3 timmar långt men då och då bryts det av för en liten paus så man kan dricka vatten och hämta andan.
Efter en lång dag blev det inte vila utan vi fick chansen att återuppleva en ny tradition ifrån England med Karaoke. Judas Priest är inte så vanligt vid Karaoke men Erik Soppela ifrån Trollhättan är inte blyg utan visar var skåpet skall stå. Både verbalt och kropp-språkligt – all in! Sen visade även Anders Strömbom att talesättet att vissa kan somna på två sekunder inte stämmer då han klarar det på en! Tur att jag hade förberett med öronproppar.

Under Lördagen hade vi två pass som varade två timmar vardera. Mellan passen han vi med en gulasch. Sensei Okumachi hann under seminariet med att visa alla Wado kator och det var en fröjd att få se. Han vann guld i Kata Wado World Cup 1994. På kvällen hade vi middag med våra ungerska kolleger samt Sensei Okumachi. Alltid trevligt att lära känna nya karatekas.

Söndagens pass var tyvärr inställt, så vi tog tillfället i akt att besöka ett av de många spa-baden i Budapest. Det var 38 grader i vattnet och en del äldre besökare sträckte ut på armar och ben för att lindra värk och vi var inte sämre än att vi kunde smälta in med både Maegeri’s och kryssblockar. Inget konstigt alls.

På måndagen och tisdagen hade vi egna träningspass med Sensei Andrei Safko (4 Dan) där vi kunde praktisera och utvärdera all information vi tagit med oss ifrån seminariet.

Nästa resa var inte så långt bort, utan helgen som var, anordnades för det årliga vinterlägret i Herrljunga med Sensei Shingo Ohgami (8 Dan). 

Posted in Nyheter.